PERSARAANPerancangan untuk persaraan yang panjang adalah memenatkan. Tetapi beberapa langkah mudah dapat membantu memastikan anda mempunyai dana yang diperlukan untuk menikmati persaraan anda. Jadilah proaktif tentang memelihara dan meningkatkan simpanan anda untuk bersara dengan tips ini:

Gambarkan persaraan impian anda

Sediakan simpanan persaraan anda mengikut konteks pemikirkan gaya hidup dan perkara yang anda ingin capai sebaik sahaja bersara. Sama ada matlamat anda adalah untuk mengembara atau mengecilkan gaya hidup anda, lebih mudah untuk membangunkan rancangan apabila anda menggambarkannya.

Menilai aset anda

Lihatlah aset sedia ada yang anda harapkan dimasa persaraan nanti untuk mendapatkan gambaran yang jelas mengenai keadaan kewangan anda di waktu persaraan.

Teruskan menjana simpanan anda

Walaupun persaraan semakin hampir buat anda, ia dapat membantu untuk terus menyumbang secara agresif kepada dana persaraan wajib anda. Jimat sebanyak mungkin semasa anda masih bekerja. Strategi lain yang perlu dipertimbangkan boleh termasuk sumbangan bermula kepada Simpanan di Amal-Trust. Tidak ada awal atau terlambat apabila melabur untuk persaraan anda.

Terus bekerja

Sekiranya anda menyukai pekerjaan semasa anda, pertimbangkan untuk melanjutkan persaraan anda selama setahun atau dua lagi untuk membantu meningkatkan simpanan anda. Sebaik sahaja anda bersara, anda mungkin memilih untuk bekerja sambilan sehingga simpanan persaraan anda berpotensi untuk terus berkembang.

Pelan dengan bijak

Kerana persaraan adalah pengalaman baru, ia adalah tabiat yang belum diamalkan secara berdisiplin. Adalah menjadi idea yang baik untuk mendapatkan bantuan perunding kewangan untuk membantu mengurangkan risiko mengatasi simpanan anda. Perunding kewangan boleh menolong pilihan anda, termasuk membantu anda membangunkan belanjawan persaraan yang dapat membantu anda hidup dengan selesa kelak.

Bina impian persaraan dengan realistik

Jika anda tidak dapat menyimpan cukup untuk persaraan yang anda ingini, anda mungkin perlu menetapkan semula pelan anda.

SIMPANAN PURATA UNTUNG (%) SETIAP BULAN UNTUNG KESELURUHAN
6,0003%1808,160
10,0003%30013,600
50,0003%1,50068,000
100,0003%3,000136,000
200,0003%6,000272,000

*Maksima % tahun 2015-2018

Sijil Simpanan Digital

  • Simpanan Minima 12 Bulan
  • Minima Simpanan Digital CIPTAAN INVEST adalah RM6,000
  • Perkongsian keuntungan boleh dikeluarkan setiap bulan
  • Keuntungan Simpanan Dikira Setiap 30 hari - boleh dikeluarkan terus ke akaun bank
  • Pengeluaran Wang Pada Bila-bila masa melalui sistem perbankan online

Contoh: 6000, 8000. Min 6000

JUMLAH SIMPANAN RM PURATA UNTUNG BULANAN (RM) JUMLAH SIMPANAN TAHUNAN (RM)


Simpanan matawang Digital  • Minima pembelian : 1 Matawang Digital
  • Anggaran 1 Matawang Digital = RM40,000
  • Pembelian di www.remitano.com/btc/my
.

Contoh: 1, 2, 4

JUMLAH MATAWANG DIGITAL NILAI SEMASA (RM) PURATA UNTUNG BULANAN (RM)

Dapatkan INFO percuma